• تاریخ : ۱۱ام آبان ۱۳۹۶
  • موضوع : پزشکی

پرسش: من اکنون در هفته ۲۳ حاملگی قرار دارم. هنگام شروع بارداری ۵۲ کیلو وزن داشتم (با قد ۱۶۵) که تا ماه چهارم بارداری نیز این وزن ثابت بود اما در عرض یک و نیم ماه وزن من حدود ۸-۹ کیلو افزایش یافته. آیا این موضوع طبیعی هست یا نه؟ و اگر نه چه دلایلی ممکن هست داشته باشد؟

پاسخ: نمایه توده بدنی شما در ابتدای بارداری ۱۹٫۱ بوده هست. اگر زنی در آغاز بارداری دارای BMI کمتر از ۱۹٫۸باشد، توصیه می‌ شود افزایش کل وزن او بین ۱۲٫۵ تا ۱۸ کیلوگرم باشد. در سه ماهه اول وزن مادر نباید مقدار قابل توجهی اضافه شود پس این مقدار در مورد شما مشکلی نداشته هست.
اما در ادامه بارداری اندکی وزن شما بیشتر از حد زیاد شده هست که دلیل آن می تواند وجود ورم باشد. در این مورد با متخصص زنان مشورت کنید.
با شروع ۳ ماه دوم بارداری، حالت تهوع خانم های باردار تقریباً از بین می رود و انرژی و اشتها خود را باز می یابند. در حقیقت خانم های باردار دراین مرحله از بارداری از همیشه احساس گرسنگی بیشتری می کنند.در این ماه‌ها بسیاری از خانم‌ها برحسب عقاید اشتباهی مثل آنکه باید به اندازه ۲ نفر غذا بخورند، پرخوری می‌کنند، درصورتی که اصل فراموش نشدنی خوب خوردن هست نه زیاد خوردن.ددر این زمان آنها باید روزانه ۳۰۰ کالری بیشترتر از زمان شروع بارداری مصرف کنند، پس خانم ها در ۳ ماهه دوم بارداری نیاز به غذاهای پر انرژی تری دارند. مصرف شیر و لبنیات ۳ واحد در روز برای خانم های باردار از نوع کم چرب توصیه خواهد شد. این ۳ واحد می تواند ۳ لیوان شیر یا ۳ کاسه ماست یا هر دوی آنها باشد. مصرف گوشت ماهی حداقل ۲ بار در هفته، مصرف روزانه ۱ تا ۲ عدد گردو اگر می خواهند فرزندشان ضریب هوشی بالایی داشته باشد، مصرف کنجد که هم کلسیم را تامین می کند و هم امگا۳ بالایی دارد و هم روی ضریب هوشی کودک تاثیر می گذارد، توصیه خواهد شد. در نهایت مصرف چربی های جامد و چربی های حیوانی را باید کاهش داد و در عوض مصرف روغن های مایع گیاهی به ویژه روغن کانولا که امگا۳ زیادی دارد را باید بالا برد. مصرف میوه و سبزی نارنجی به ویژه هویج و زردآلو به خاطر بتاکاروتنی که به ویتامین A تبدیل خواهد شد بسیار توصیه شده زیرا روی رشد جنین و سلامت آن تاثیر می گذارد.
در ۳ ماهه سوم که جهش سریع رشد جنین اتفاق می ‌افتد افزایش انرژی باید نسبت به زمان قبل از بارداری به ۴۵۰ کیلوکالری برسد.این انرژی افزوده‌ شده را نباید منحصرا از منابعی که تنها انرژی دارند، تامین کرد؛ بلکه باید از منابع انرژی ‌‌های دیگر که نیازهای افزوده شده ی مادر به مواد معدنی و پروتئین‌ ها را هم تامین می‌ کند، استفاده کرد؛ چرا که مادر در دوران بارداری، کلسیم و ویتامین‌ ها را در اختیار بچه‌ می‌ گذارد تا بتواند به رشد و تقسیمات سلولی ادامه دهد، پس بهتر هست به کیفیت غذای خود توجه کند.
در دوران بارداری مادر باید روزانه ۳ واحد لبنیات کم چرب(هر واحد معادل یک لیوان یا ۲۴۰ سی ‌سی شیر یا سه چهارم لیوان ماست یا ۲ لیوان دوغ هست)، دانه ‌ها و مغزهای حاوی کلسیم، کنجد و بادام مصرف کند.
یک نکته ی مهم این که اگر چه مساله ی کیفیت غذای مادران به توان اقتصادی بستگی دارد اما لزوما وابسته به این مساله نیست. مادران آگاه که به دانش تغذیه اعتقاد دارند با هر امکانات مالی می‌ توانند تغذیه کامل و کافی تهیه کرده و با تلفیق امکانات در دسترس، نیازهای بدن خود و جنین را فراهم کنند.
استفاده ی توام غلات و حبوبات، ۲ تا ۳ واحد میوه و ۷۰۰ گرم سبزیجات می‌ تواند هم نیازهای ویتامینی را برطرف کند و هم مانع از ابتلا به یبوست شود.

اشتراک در شبکه اجتماعی

گوگل پلاس فیسبوک تویتر لینکدین دیگ کلوب فیسنما